Välkommen till Sörens & Anders skrivarverkstad!

Författarduon har tagit fram en skrivarverkstad med sina bästa skrivtips och skrivövningar i samarbete med Barnens Bibliotek. För varje gång du gör skrivövningarna kommer du att bli duktigare, och vem vet? Kanske det är du som blir vår nästa stora författare? 🙂

Sören och Anders vill uppmuntra barnen att tro på sitt eget berättande och sin kreativitet, då de ofta upplever att barn sviktar i tilltro till sin egen fantasi. Att härma sin favoritförfattare där ramarna redan finns kan göra det lättare om man är ovan att skriva eller ett sätt att komma vidare när man har fastnat.

En hälsning från Sören och Anders:

Hej på dej! Vet du att det alltid finns något att berätta. En historia behöver inte vara så väldigt fantasifull, utspela sig på andra planeter eller handla om varulvar. I varje människas liv finns mängder med uppslag till berättelser. Dina tankar, känslor, synpunkter och erfarenheter räcker långt.

När vi skriver en ny bok utgår vi ofta från att ingenting blir som man har tänkt sig. Saker går åt pipan, blir knasigt, man gör bort sig och det är någonting som drabbar alla.  Visst har du en moster, en mamma, en kusin eller en avlägsen släkting som gjort något pinsamt eller konstigt? Att börja lägga märke till händelser är en bra början för att börja skriva.

Vi hoppas att du vill upptäcka hur roligt det är att berätta.  Du hittar våra bästa skrivtips och skrivövningar här.

Våra bästa skrivtips

  • Ha alltid en anteckningsbok till hands (eller anteckna i din telefon) där du skriver in roliga idéer och händelser som du kommer på under dagen. Annars kanske du glömmer bort din snilleblixt!
  • Få inspiration genom att tjuvlyssna på andras samtal och bli inspirerad till roliga händelser i din bok.
  • Sno drag från personer du känner till din karaktär. Pappa Rudolf är egentligen Anders pappa – världsmästare i klantighet.
  • Titta och lyssna och iaktta människor hur de rör sig. Sitt på platser där det finns mycket folk.
  • Var dig själv och försök inte likna någon annan. Skriv om sådant du själv skulle vilja läsa om.
  • Älska att använda din kreativitet. Du kan!

Tänk igenom följande frågeställningar innan du börjar att skriva. Gör gärna en tankekarta.

  1. Vem handlar berättelsen om?
  2. Finns det en huvudperson eller flera?
  3. Vilka egenskaper har personerna, hur gamla är de och hur ser de ut?
  4. Var bor personerna?
  5. Vad handlar berättelsen om?
  6. Är den rolig, sorglig eller läskig?
  7. Är berättelsen lång eller kort?
  8. När utspelar den sig? Dåtid, framtid eller nutid?
  9. Hur börjar berättelsen?
  10. Hur slutar den?

Skrivövningar

Om du har läst våra skrivtips så vet du att vi ofta iakttar andra människor. Som författare har man alltid ögon och öron öppna för att se vad som inträffar, eller som nästan händer.

Det finns oändligt många händelser i böckerna som har hänt oss själva, någon vi känner eller som vi hört talas om.  Att alltid ha en anteckningsbok till hands för att skriva ner idéer är vårt bästa tips.

Ett annat väldigt bra sätt att träna på ditt eget skrivande är att läsa andras berättelser. Läs hur andra har gjort när de har beskrivit känslor, dofter, färger eller smaker. Hur har de gjort när de har beskrivit en karaktär och på vilket sätt uttrycker de sig? Läsa är alltid bra, men att även läsa en bok, och ha en anteckningsbok bredvid och skriva upp saker man lägger märke till i berättelsen, är ett sätt att upptäcka hur andra författare har gjort.

Därför är det bra att läsa samma bok flera gånger. Första gången kanske det bara är för att läsandet är så kul. Andra gången kan man läsa för att lägga märke till hur författaren har gjort för att förmedla olika saker som är viktigt för berättelsen.

Det alltså bra att öva på sitt berättande. Några av er har kanske aldrig gjort några skrivövningar tidigare, medan andra kanske mest skriver hela dagarna. Oavsett vilket är det bra att öva upp fantasin. Gör några av våra skrivövningar och dela dem gärna med andra.

Skrivövningar och arbetsblad att skriva ut:

Lycka till med skrivandet!