Om Sören och Anders

Sören och Anders är pappor till flera av våra mest älskade karaktärer – tjejtjusaren Karl Sune Rudolf Andersson, hans bråkiga lillebror Håkan Bråkan, den otroligt populäre Bert, kärleksparet Zeina och Nalle och många, många fler.

Sören & Anders berättar själva:

– Folk frågar vad vi vill få ut av våra böcker. Svaret är helt enkelt att man ska kunna erkänna att man gillar någon. Att kunna skratta åt sig själv. Att det är tufft att vara kär och "hot" på någon. Att allting oftast ordnar sig till slut. Att det alltid finns hopp. Att det är bättre att krama någon än att döda någon. Att det är bättre att hångla än att låta bli. Att det är normalt att vakna med ståfräs om man är kille. Om man är tjej bör man söka hjälp.

Men hur kan man skriva tillsammans? Är inte det svårt?

– Mycket bygger på ett samtal mellan oss. Någon har en idé som denne presenterar för den andre. Av den nya idén bygger vi nya idéer med hjälp av "brainstorming". När det stormat färdigt i hjärnan sätter vi oss framför datorn och skriver ner alltihop. Det går fortare att skriva när man är två och det är dubbelt så roligt. Vi jobbar under, som vi kallar det, kreativ konkurrens. Vi vill överträffa varandra i roligheter. Däremot har vi sedan länge lagt prestigen på hyllan. Ingen vinner någonting på att lägga prestige i sina förslag och idéer. Vi har ju nämligen alltid ett gemensamt mål; att skriva en så bra bok som möjligt.

Sören och Anders skriver inte bara böcker. De har också gjort en hel del produktioner för radio, TV och film. Sune gick till exempel som julkalender på SVT 1991 och på radio 1998. Vi såg Sune på bio för första gången 1993 i "Sunes sommar" och nu är Sune högaktuell igen med tre långfilmer på bio tre år i rad. De två första filmerna blev publiksuccéer: Sune i Grekland vann biopublikens pris i Guldbaggegalan 2013 och Sune på bilsemester var en av tre nominerade i samma kategori 2014. Den tredje och sista filmen i Sunetrilogin – Sune i fjällen – har premiär julen 2014.