Böckerna om Håkan Bråkan

Böckerna om Håkan Bråkan
Julius Jimenez Hugoson spelar Håkan Bråkan i Sune i Grekland. Foto: ©Malin Holm/Nordisk Film

Håkan Andersson är Sunes lillebror i böckerna och filmerna om Sune, och kallas Håkan Bråkan när Sune tycker att han är allmänt jobbig. Håkan Bråkan fick en egen serie böcker 1998 och sedan dess har fler än 20 böcker med Håkan Bråkan som huvudperson givits ut. Håkan Bråkan är en av de allra mest populära karaktärerna i de senaste biofilmerna med Sune; Sune i Grekland, Sune på bilsemester och Sune i fjällen (kommer julen 2014).

Håkan Bråkans skojbok
Håkan Bråkan har hört att man lever längre om man skrattar mycket. Därför gäller det att se till att alla i familjen har det maximalt skrattigt och trivsamt exakt hela tiden. Nu är det ju så att det som Håkan Bråkan tycker är superroligt och humoristiskt kanske inte uppfattas likadant av mamma och pappa. Inte ens alla de skojfriska bus och skämt som han så snällt ordnar åt familjen för att förlänga deras liv.

 

Håkan Bråkan får inte vara med
Håkan Bråkan känner sig ledsen i hela kroppen. Han är den enda i klassen som inte är bjuden på Doris kalas. Håkan är vrålarg och hämndlysten. Doris ska minsann inte få komma på hans fest när han fyller år!
Men när dagen närmar sig minns Håkan hur hemskt det var att känna sig utanför. Kan han verkligen vara lika taskig tillbaks?

 

Håkan Bråkan och kramsjukan
Håkan Bråkan ska ha barnvakt hela helgen. Coola Benno, som har massor med tatueringar, kör motorcykel och kan äta tre pizzor på rad, ska passa honom. Helgen blir precis så där härlig som Håkan har föreställt sig den. Han får till och med kolla på en läskig film med Benno. Men filmen är ruskigt läskig och Benno har somnat i soffan. Håkan ligger mörkrädd och ensam under en filt bredvid Benno och längtar efter en kram. Men från vem? Mamma och pappa är inte hemma, Anna och Sune är hos kompisar och Benno är nog för tuff för att kramas ... Hur ska han klara sig tills alla kommer hem igen?

Håkan Bråkans godbok, 2014
Håkan Bråkan har ett viktigt uppdrag. Han måste se till att han utför minst en god gärning om dagen, så att tomtespionerna kan rapportera till jultomten om hur snäll Håkan är. Antalet goda gärningar styr hur många julklappar han får, tror Håkan, och han har bestämt sig för att han ska få flest av alla barn på hela jordklotet. Håkan Bråkan gör goda gärningar både här och där, men konstigt nog verkar ingen uppskatta hans hjälp.


Håkan Bråkan och läskiga huset, 2014
Håkan blir sjuk och hamnar på sjukhus. Han måste ta stick i fingret och få medicin. De dumma bacillerna ska krigas bort, så att Håkan kan leka och vara glad igen. Sjukhuset är jätteläskigt, tycker Håkan, men samtidigt lite spännande.Håkan Bråkans fuskbok, 2013
Att sälja majblommor på stan är ett svårt uppdrag. Det gäller ju att få ihop mer pengar än storebrorsan Sune. Håkans smarta plan att skrämma folk till köp går i stöpet och han beslutar sig för att låtsas vara fattig istället, så att folk tycker synd om honom. Men en genväg är ofta en senväg …
Läs om Håkan Bråkans busstreck månad för månad i denna efterlängtade kapitelbok!


Håkan Bråkan och bolltrollaren, 2013
Håkan Bråkan har så mycket spring i benen och så mycket bus i kroppen att hans föräldrar tycker att han ska börja spela fotboll i BK Daggen. Då kanske han kan sluta brottas med Isabelle, göra hyss och vara allmänt klåfingrig? Håkan är med på noterna, men har inte förstått spelets regler riktigt. Får man verkligen sparka på folk hur som helst när domaren blåser frispark?


 

Håkan Bråkans vildbok, 2012
Idag är det världsroligt i Håkan Bråkans skola. Det har fallit massor av snö under natten och hela skolgården är vit. Nu vill Håkan passa på att bygga snögrottor, snögubbar och snölyktor. Men han får inte kasta snöbollar. För det har rektorn bestämt. Den som kastar snöboll ändå får kvarsittning och är tvungen att sitta inne i ett klassrum och skriva "förlåt" på ett papper hundra tusen gånger.
Det finns många saker som man inte får göra, och en hel del skoj som är tillåtet! Men det är inte alltid lätt att veta skillnaden mellan det ena och det andra när man heter Håkan Bråkan …
Följ med på Håkan Bråkans bus och äventyr under ett helt år – från januari till december!


Håkan Bråkan och den stora fasan, 2012
Det är Alla hjärtans dag. Den stora fasans dag, tycker Håkan Bråkan. Håkan är allergisk mot tjejer och pussar. Han vet att man får ett förstört hjärta om man blir kär. Man går omkring och ser snäll ut, med ett fånigt flin på läpparna. Titta bara på Sune!
Men Håkan måste vara med och fira Alla hjärtans dag trots att han inte vill, för mamma och pappa har bjudit in gäster. Kommer det att bli en mardrömsdag eller blir det kanske roligt ändå?


Håkan Bråkan och den dumma, 2011
Håkan Bråkan är besatt. Han har en liten djävul inuti sig. Den är elak. Ibland förvandlas Håkan Bråkan från att vara en kul, påhittig och lite busig grabb till att bli en riktigt dum kille. En kille som MOBBAR! Han kan inte hjälpa det. Eftersom Håkan är lite vild av sig så kan det ibland bli fel. I hans egen värld menar han inte att det ska bli så där fel som det faktiskt blir. Otursamt nog är det just en tjej som går i hans klass som blir offer för hans framfart.


Håkan Bråkan och sagodagen, 2010
Klassen ska öva på sin sagopjäs. Håkan Bråkan njuter när han tänker på hur tuff han kommer att vara som riddarhjälte med uppgift att döda alla trollfulingar. Tjoho, vad kul det ska bli att kriga och slåss! Men plötsligt förändras allt. Fröknarna har bestämt att tjejerna och killarna ska byta roller med varandra. Alla killarna OCH tjejerna protesterar. Det hjälper inte. Håkan måste dra en lapp ur tjejhatten. Efter ett djupt andetag läser han nervöst vilken roll han får.
AAAAAAAAAAA!!!


Håkan Bråkan och fiskarnas befrielse, 2009
Håkan ska till badhuset. Håkan älskar att simma och vara som en fisk. Men till sin stora förskräckelse upptäcker Håkan att det finns några fångar i badhuset. Det är fiskarna i akvariet som finns bakom vattenrutschbanan. Varför ska de behöva simma runt i ett så litet akvarium när det finns flera stora pooler i badhuset?


Håkan Bråkans tokbok, 2009
Pappa Rudolf på fisketur, Håkan på dansavslutning, pappa och Håkan i slaget mot danskarna, hela familjen Andersson på husvagnssemester - det är bäddat för fnissattacker och tokigheter i fjärde kapitelboken om Håkan Bråkan.Håkan Bråkans julafton, 2009
Håkan funderar över hur han ska kunna ge alla som jobbar lite jul. Tyvärr har han bara 23 kronor och 50 öre så det räcker inte till julklappar åt allihop. Han måste komma på någon annan plan. Så får han plötsligt världens bästa idé ...Håkan Bråkan och morfar i himlen, 2007
Morfar dog för tio år sedan. Men plötsligt känner Håkan hur han saknar honom. Han tänker på allt han inte kan göra med sin morfar för att gubbstrutten gått och dött, det gör honom arg! Men arg får man inte vara på nån som är död. Då tänker Håkan på att morfar kanske är ett skelett, och blir rädd i stället. Men stora killar ska inte vara rädda, säger pappa. Men hur ska man vara då? undrar Håkan. Då kommer mormor på besök.

Håkan Bråkans skrattbok, 2007
Håkan Bråkan gillar att vara glad. Och det är han, nästan varje dag. Efter busboken och skräckboken kommer nu skrattboken – boken som gör Håkan både glad och fnissnödig. Tolv lättlästa och roliga kapitel, rikt illustrerade av Eva Lindén.


 

Håkan Bråkan och pappa börjar ettan, 2006
Håkan vill inte gå i skolan för där måste man sitta stilla på en stol i nio år, det har Sune sagt. Man får bara röra armen upp och ner när man ska svara på frågor. Som tur är finns coola, schysta hjälpfröken Demba, som inte har något emot att gå ut och springa lite på skolgården med Håkan när han får för mycket spring i benen. Plötsligt vill alla killar ha extra hjälp av Demba.


 

Håkan Bråkans skräckbok, 2006
Håkan Bråkan är nästan aldrig rädd. Men rätt ofta vill han att det ska pirra till i magen och kännas lite farligt och vilt. Som till exempel när han går på tivoli. Där måste han ju testa de farligaste karusellerna, även om han egentligen är rädd för dem.

När han sover över hos Pär Päron så måste de helt enkelt berätta de läskigaste historierna de vet precis innan de ska sova. Det bättrar på sovhjärnan, tror Håkan Bråkan. Och det finns en sak som är farligare och läskigare än allt annat på hela jorden: Tjejer. 

Håkan Bråkan och tjockskallarna, 2005
Håkan förstår ingenting. När man är liten måste man ha hjälm när man cyklar, annars kan man skada huvudet. Men den stöddige äldre killen Pontus vägrar att ha hjälm och kallar den för fegmössa. Är det så att man förvandlas till en tjockskalle när man blir äldre? Så utmanar Pontus Håkan till cykelrace i grusgropen som är så brant att folk till och med har brutit benen av sig ..


Håkan Bråkan och bebismysteriet, 2004
Dagisfröken har blivit jättetjock! Barnen tror att hon har ätit för många bullar ända tills de får veta att hon har en liten bebis i magen. Men hur uppstår egentligen en bebis? Är det sant att de konstrueras i robotfabriken? Och är det verkligen trollen som bygger alla fula bebisar?


Håkan Bråkans busbok, 2004
Håkan Bråkans första och alldeles egna kapitelbok!

Håkan Helmer Andersson, mera känd som Håkan Bråkan, är sex år. Sveriges bästa retsticka och bråkmakare. Expert på att irritera sina äldre syskon Sune och Anna. Att reta Anna är busenkelt, eftersom hon är så lättstörd. Det är bara att sno hennes läppstift. Sune är också lätt att reta. Han är ju knäpp! Galen i tjejer, hur man nu kan vara det. Att reta lillasyster Isabelle är däremot farligt. Hon bits nämligen. Hårt! Att pappa Rudolf är en klantskalle vet ju alla. Han har t ex haft sönder Håkans bilbana och kört över hans pulka med bilen. Håkan älskar två saker: mamma och potatis. Om han måste välja blir det tveklöst potatis.


Håkan Bråkan och vinterdagen, 2003
Varför måste man jämt vara ute och leka? På vintern är det mysigare att sitta inne och titta på film. Håkan lyckas lura både pappa och alla på dagiset.
Håkan Bråkan i skogen, 2002
I dag ska alla dagisbarnen på utflykt i skogen. Håkan har med sig sin pappas gamla skogsmullebok. Jättebra att ha, till exempel om man vill se hur grodyngel ser ut så att man sen kan känna igen dem i naturen. Och det kan i sin tur vara bra att veta om man vill hämnas på bråkige Ronny, som är livrädd för grodor ...


Håkan Bråkan och det stora bråket, 2001
Det är en sån dag när allting bara blir fel! Barnen på dagis blir osams, skriker och bråkar. Till slut är alla bara trötta och ledsna. Ingenting känns kul. Då säger fröken Camilla: "Stopp, nu måste vi prata om det här..." Eva Lindéns bilder till den fjärde bilderboken om Sunes lillebror Håkan är dramatiska och roliga och fulla av träffsäkra detaljer.


Håkan Bråkan och den spökiga källaren, 2000
När fröken Camilla berättar att det finns gamla leksaker i dagisets källare blir det fart på Håkan och de andra barnen. Vad spännande! Fast tänk om där finns spöken också...
Håkan Bråkan och Roboten Rex, 1999
Håkan tänker smuggla in sin nya tuffa vän roboten Rex på dagiset. Där får man nämligen inte ha mördarmonster eller krigsleksaker. Men ingenting blir riktigt som han har tänkt sig...
Håkan Bråkan och potatismysteriet, 1998
Håkan hinner inte äta frukost hemma, så han tar sin smörgås med sig till dagis. En jättegod macka med favoritpålägget potatis! Så fort han kommer till dagis vill kompisen Pär Päron brottas. "Varför är du så stark?" frågar Pär Päron. "För att jag äter potatis och pommes frittisar!" svarar Håkan. "Kolla!" Han har fått en ny muskel på ena armen.
Men när Håkan tar upp sin smörgås för att reta Pär så fattas en potatishalva!
Nu börjar jakten på potatisen. Alla dagiskamraterna blir misstänkta i tur och ordning ...