De populära Bertböckerna!

De populära Bertböckerna!

Bertböckerna är en favorit år efter år. Den sanne Bert-älskaren har läst alla!

Bert och familjefejden
Bert och gänget ska på kollo tillsammans med sina föräldrar. De ska umgås med andra familjer från stan i en hel vecka. Men den tänkta gemenskapen håller på att bli ett totalt fiasko. De vuxna har olika förväntningarna på vad veckan ska ge och det dröjer inte länge innan konflikterna blossar upp. Bert måste lösa detta. Sommarens glädje och lugn står på spel ...

 

Bert och tant Börje
Bert har fått en ny granne. Han verkar vara en helt vanlig gubbe. Åke säger att ointressanta och anonyma grannar alltid har någonting att dölja. Och Åke har rätt. En kväll får Bert syn på sin nye granne genom köksfönstret. Han står och röker - i kvinnoperuk!
Bert tror inte sina ögon! Han sammankallar genast ett möte med gänget. Lill-Erik är livrädd och tror att grannen är en komplett galning.  Åke tycker att man borde kalla på polis. Men Bert tycker det hela är ganska spännande och att de måste ta reda på mer om den nya grannen och varför han klär ut sig till kvinna.

Bert, Åke och Lill-Erik beger sig ut på en omtumlande yttre och inre resa i en tid där de själva börjat famla efter identitet, värderingar, könsroller och den spirande tidiga sexualiteten.

Berts dagbok, volym 2 

Bert Ljung gör någonting som är absolut förbjudet för killar. Han skriver dagbok ...

Den nya dagboksserien om Bert är en kraftigt omarbetad upplaga av tidigare utgåvor av Berts betraktelser. 

 

 

 

Berts dagbok, volym 1
"Nu har det snart gått två dygn av det nya året och inte ett förbaskat dugg har hänt. Allt är som förut. Jag har fortfarande en finne bredvid vänster öra. Och jag har fortfarande två föräldrar med ögonbryn, dålig andedräkt och för liten lägenhet. Jag har fortfarande världens snyggaste tjej, Nadja Nilsson, som tyvärr fortfarande har världens osnyggaste och farligaste brorsor. De heter Roffe, Ragge och Reinhold. Förmodligen är det nog bara täcknamn för Dracula, Varulven och Mumien. Och jag har fortfarande universums och alla evigheters mest rimvänliga och fula namn. Jag heter Bert. Amen."

Bert Ljung gör någonting som är absolut förbjudet för killar. Han skriver dagbok ...

Den nya dagboksserien om Bert är en kraftigt omarbetad upplaga av tidigare utgåvor av Berts betraktelser. 

Bert och skrynkliga tanten, 2014
Bert är helnöjd. Hans föräldrar har åkt på semester. Nu har han hela lägenheten för sig själv i två veckor och kan ha party varje kväll. Men Berts planer grusas när han till sin stora fasa inser att mormor ska vara barnvakt. Som om inte det vore nog har hon dessutom bjudit hem Berts eländiga kusiner Tompa och Kludde, för att de ska få umgås och lära känna varandra bättre.

Men det sägs ju att det är bra att ha fula människor omkring sig om man själv vill framstå som snygg. Kan det vara så att han har fått bästa tänkbara raggläge med en skynklig tant och två fula kusiner från landet? Nu borde inget kunna gå fel!


Berts fejsbok, 2013
Den som har flest vänner på Facebook vinner! Bert och Åke tävlar om vem som är mest populär och vem som har flest likes på inläggen. Men när Berts flickvän Shirin lägger ut bild efter bild på sig själv med putande läppar och trånande ögonkast och får massor av likes från okända killar blir Bert sur. Det blir ännu mer komplicerat att vara sig själv på Facebook när både mormor och hans föräldrar kopplar upp sig och får egna konton.  Kanske man får vara i fred på Instagram istället?


Bert och frestelsen,  2012
Bert ska börja sjuan efter sommarlovet. Han, Lill-Erik, Reza och Åke övar på att bli stora och tuffa så att de ska slippa bli spolade i toan av niorna. Hångel, raggning och spritintag med sked ingår.
Bert får scenskräck, 2012
Bert är kär i en ny tjej. Hon heter Denise och hon spelar i ett storband. Det finns inga som helst problem med det. För Bert spelar ju också i ett band.
Men Denise gör någonting annat också. Hon spelar teater. Det är inte lika kul. I alla fall inte om man heter Bert och har lovat Denise att gå med i hennes teatergrupp. Det visar sig att han är den enda killen som är med i teatergruppen. Bert känner att han måste smyga med sanningen om sitt teaterintresse. Om kompisarna får reda på att han är en kille i trikåer kan ha få stora problem. 


Bert och friheten, 2011
Jippi, Bert ska ha sportlov! Men han har inte tänkt syssla med enbart en massa sport. Han ska hinna med SÅ mycket mer. Bland annat så ska hans band Heman Hunters spela på torget på något som kallas "Sportlovsdagarna" i Öreskoga. Det är många saker man måste hinna med när man är ledig, tänker Bert och myser ...


Bert och datadejten, 2010
Bert får drömmen om en egen bärbar dator uppfylld, och den slukar hela hans liv. Om det inte är online-spel med killar över hela världen så är det MSN eller en blogg om bandet Heman Hunters fantastiska framgångar. När Bert träffar en tjej, får han problem med att välja mellan sin älskade dator och den nya tjejen. Men livet kan bli ännu mer komplicerat! För Bert träffar ännu en tjej, en okänd via MSN. Hon skriver alla de rätta sakerna och hon tycks förstå Bert bättre än någon annan. Men vem är denna okända tjej? Han måste ta reda på det, utan att svika den första tjejen. För de kan väl inte vara samma person.

Bert och data-dejten vann andra pris i Bokjuryn, kategorin Läsa mer 9+. 


Bert och ryska invasionen, 2009
Bert är i högform lika rolig som alltid. Den här gången kommer en gymnastiktrupp från Ryssland på besök till Öreskoga. En av tjejerna ska bo hemma hos familjen Ljung, och när det visar sig att hon ska ta över Berts rum blir han vansinnig. Förblindad av ilska ser han inget positivt med att ha blivit utslängd från sitt rum. Men en dag ringer en okänd kille på hemma hos Bert och vill träffa Darja!
Först då börjar Bert inse att hon faktiskt är en underbar tjej.

Bert badbojen, 2008
Datorn har kraschat, pappa är magsjuk och har barrikaderat sig på toaletten, Arijana hånglar hellre med sin katt än med Bert och livet är misär. Då bestämmer sig Bert och killarna för att bli playboys. Bad boys. Riktiga badbojar ... Men för att lyckas måste de bygga upp kropparna, tillverka sin egen brun-utan-solkräm och bli champagnekännare.


Bert + Samira = Sant?, 2007
Mitt namn är Bert Ljung. Jag har precis börjat sexan. ALLT händer då. Jag får förmodligen mustach. Vi sexor bestämmer på skolan. Synd bara att det finns en sexa till. De säger att de bestämmer. 6A mot 6B. Samira är det vackraste namn jag vet. Samira går i den andra sexan ...
Bert har fullt upp med att få Samira att inse att hon och han hör ihop. Men så är det Rezas galna kusin Shirin som dyker upp överallt. Vad vill hon egentligen?


Bert och Heman Hunters, 2006
Bert ska bli rockstjärna och bandet heter Heman Hunters! Men hur ska Bert, Åke, Lill-Erik, Nicke och Torleif lyckas bli superkändisar? De måste bli coolare och skaffa mer attityd förstås - uppträda i bara kalsonger kanske? Bandet repar, drömmer om hur det ska bli efter det stora genombrottet och tränar på att skriva snygga autografer. Då får de veta att en radiokanal ska komma till deras skola och sända live därifrån. Nu har de sitt livs chans!
Massor av rå humor, ironi och ett lockande ämne. Vem har inte drömt om att få vara med i ett rockband?


Bert och kalla kriget, 2005
Bert är tillbaka, givetvis med sina trogna följeslagare - den fege och hunsade Lill-Erik som samlar på information om sjukdomar och kaxige Åke, Berts bästis. Bert är tolv år och bor tillsammans med sin snåle optiker till pappa och sin lata busschaufför till mamma. Och i skolan lurar den livsfarliga Klimpen.


Berts bokslut, 1999
Bert är 16 år och skall tågluffa med sina kompisar i Europa, men till föräldrarna säger han att han är i Sverige. När någons föräldrar ringer på nya mobiltelefonen gäller det att låta som om man är i Säffle i Sverige fastän de i själva verket är i Budapest i Ungern.


Bert Babyface, 1998
Wow! Bert har just gått ut nian och nu är han bjuden till sin rike farbror i New York. Jättespännande! Han känner sig som värsta rockstjärnan, så lyxigt är allt. Babyface kallas han av sina nya amerikanska vänner. Där finns också supersöta Sugar, som Bert dras till som flugan till en sockerbit...


Bert och beundrarinnorna, 1997
Det är till att vara populär. Bert har aldrig haft så många beundrarinnor som denna vår! Åkes syrra Doris (visserligen bara 12 år, men i alla fall), två unga fotbollsfans, en 35-årig kvinna som Bert har sett i kyrkan, Mikael - homosexuell, tre tjejer i sjuan, en hund, Patricia, för att bara nämna några. Men tyvärr är alla i fel ålder, av fel kön eller fel sort... Varför kan ingen lagom snygg tjej i rätt ålder vilja hångla med Bert? Att sen Lill-Erik hinner före med att göra DET är nästintill outhärdligt! Hur kan livet vara så orättvist?! 


Bert och bacillerna, 1997
December. Bert går i sexan och jullovet närmar sig. Klassen tränar inför sitt luciatåg och Bert ska vara stjärngosse. Tredje advent går Bert i kyrkan med mormor. Han har funderingar om Guds uppfinningar och stora vishet. Nadja finns fortfarande med i bilden, men dels tränar hon lite för mycket fiol för Berts smak, dels upplever Bert hennes bröder som en belastning för förhållandet.

Vad som förpestar hela denna årets sista månad är Berts hypokondri. Det är Lill-Erik som har påverkat honom genom att ständigt påminna om farliga virus och bakterier. Bert är så fixerad att han knappt kan andas samma luft som föräldrarna, uthärda att mormor snyter sig eller ens kyssa Nadja utan att få panik!


Bert och Boysen, 1996
Hösttermin i sexan. Nu är Bert och hans klasskompisar störst på skolan, vilket innebär att de automatiskt blir hundra gånger tuffare. De startar en liga, Becka Boysen, som ska styra godishandeln i kvarteret. Givetvis är gossarna influerade av diverse tvivelaktiga våldsvideofilmer. Becka Boysen får snabbt konkurrens av andra nybildade gäng. Bland annat ryktas det om den fruktade Salt och Pepparligan, som skär upp sår och häller i salt och syr igen utan bedövning.
På hemmafronten händer det oerhörda att mormor träffar en ny karl - en som Bert får rysningar av...


Berts befrielse, 1996
Ska den efterlängtade befrielsen, dvs sexdebuten, äntligen bli av? Det är Alla hjärtans dag. Det börjar inte så bra som Bert har gått och hoppats. Inte en enda liten kyss ens! Om man inte räknar mattantens... Han skulle anmäla tantäcklet om det inte vore för att hon gör så goda köttbullar. Med Nadja är det fram och tillbaka. Mest tillbaka. Bert har inga vidare framgångar hos tjejerna överhuvudtaget. Förutom kärleksbekymren så kärvar det även med kompisarna. Åke är knepigare än nånsin, och Lill-Erik undviker Bert. Men rockbandet, som numera heter Population Station Groovy WY, fungerar i alla fall någorlunda...


Berts bryderier, 1995
Tillvaron kretsar kring fester och tjejer. Livet är enkelt, tycker Bert. Antingen är man kär och lycklig och har en fin flicka. Eller också är man totalt ensam. Livet är enkelt! 


Bert och brorsorna, 1995
I denna bok finns läskiga svarta moln på Berts ljusa himmel. Exempelvis Klimpen. Och flickvännen Nadjas råa raggarbröder... 

Berts bekymmer, 1994
Nu börjar Bert i nian och bekymren hopar sig, hans rockband spricker och hemma bråkar föräldrarna. Han vill att allt skall hända nu: sexdebut, resa jorden runt, men inget blir som han tänkt sig...


Bert och badbrudarna, 1993
Bert skriver dagbok. Han är 15 år och har just gått ut åttan. Två veckor av sommarlovet skall tillbringas med familjen på Mallorca. I Berts hjärna surrar det av frågor och funderingar om det här med tjejer och sex. Som vanligt är Bert halsbrytande rolig.


Berts bekännelser, 1992
Den efterlängtade 15-årsdagen närmar sig. Berts drömmar om moped och om Emilia kommer kanske - troligtvis! - att gå i uppfyllelse. Han tycker också att det ska bli kul att konfirmeras, lite av expert på Herren Gud och Jesus som han anser sig vara. (Fullt lika kul kommer det nog inte att bli för kompisarna Åke och Lill-Erik, dessa så gott som förtappade själar...) Ja, Bert är optimist inför framtiden. Men så händer det nästintill ofattbara: Emilia överger Bert! 


Berts bravader, 1991
Bert skriver numera veckodagbok. Här får vi följa honom under det år då han fyller fjorton. Hans kropps fysiska förändringar intresserar honom storligen och Emilia upptar stor del av hans tankar. På sommaren semestrar han med familjen och jobbar i en glassbar. Hans funderingar är fullständigt oförutsägbara, fyllda av humor och drastiska ordvändningar.


Berts ytterligare betraktelser, 1991
Som vanligt är det tjejerna som dominerar Berts tankar och därmed hans dagbok. Finns det någon som gillar honom, Emilia t.ex.? Om han ändå kunde få ett kärleksbrev, det skulle han verkligen uppskatta, han som nu är tretton och ett halvt år?


Berts vidare betraktelser, 1990
Bert fortsätter med sin dagbok. Han slutar i sexan och under sommarlovet reser han till Västindien och USA. Han kommenterar skolan, kompisarna och kärleken och tänker mycket på sex.


Berts första betraktelser, 1990
Bert fortsätter att föra dagbok det kalenderår han fyller 13 år. Han har en massa festliga tankar om allt och hinner med både att gå på disco, oroa sig för matteprov och ha en inte helt lyckad prao-dag!
Berts dagbok, 1987
Berts dagbok är en ungdomsroman i dagboksform om Bert Ljung det kalenderår han fyller 12 och går vårterminen i 5:an. Boken är den första i Bert-serien.