Lär känna Sören

Leif Sören Gustav Olsson. Född 16:e mars 1964.

Lär känna Sören
Foto: Anders Storm

Sören föddes till världen med en högerfot som var vriden åt fel håll och pekade bakåt istället för framåt. Familjen var stor och Sören var yngst. Med fem äldre syskon lärde han sig tidigt att för att synas och höras måste man ta till alla knep. Sören blev en hejare på att ljuga, simulera sjukdomar och spela pajas.

Sören älskade som barn att rita gubbar och hus och byggde med fantasins hjälp upp hela världar där han kunde hitta på olika äventyr.

Skolan var kul, tyckte Sören, så länge det var rast..

Han hade mycket svårt att anpassa sig till den hierarkiska ordning som fanns på skolor. Han ifrågasatte allt och ville veta VARFÖR man skulle lära sig ditt och datt och var förmodligen en ganska odräglig elev. Istället för studier ägnade han sin tid åt att bli klassens, skolans och senare stadens clown.

Hans mål var att bli popstjärna. Då fick man både mycket pengar och många tjejer, trodde han. Sören började spela elbas i lokala popband och gjorde sig till en lokalkändis genom sina scenutstyrslar, typ sin mammas baddräkt, rosa lumpenkalsonger, naken med en strumpa på pillesnorren. Till detta hörde hans ostyriga krulliga och ibland rosa ibland gröna hår samt en liten Nils Poppe mustasch.

Vid 18-års ålder bestämde Sören sig för att starta eget skivbolag och gick därför en ekonomisk utbildning för att kunna klara sin egen bokföring. I samma skede kom han i kontakt med teater och blev som förhäxad av skådespeleriets möjligheter. Här kunde han få användning av sina pajaskonster och sin förmåga att kunna ljuga och hitta på saker. Nu skulle han bli skådespelare istället. Han sökte till olika scenskolor och kom in på en förberedande kurs i Örebro. Han berättade detta med glatt humör för sin kusin Anders, som då berättade att han själv just skulle flytta till Örebro och börja plugga. Ganska snabbt började ett samarbete initialiseras och utvecklas och bli det författarsamarbete som sålt flera miljoner böcker.